Forum khas untuk pengguna dan peminat enjin GSR/MIVEC generasi kedua
 
HomePortalFAQSearchRegisterLog in
"MAJLIS BUKA PUASA" 'UNITE FOR MOTORSPORT' ANJURAN BERSAMA : GREV CLUB & GSRTERBALIK (GSR.MY) & MIVEC PERFORMANCE GROUP"

Share | 
 

 clutch set

Go down 
Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5
AuthorMessage
yeeha
Members
Members
avatar

Posts : 1326
Points : 1385
Join date : 11/05/2010
Age : 38
Location : kk

PostSubject: Re: clutch set   Sat Jun 11, 2011 7:44 pm

EvilDevil wrote:
apex wrote:
EvilDevil wrote:
Hi geng2, ni nak tanye skit, CM5A Ori Clutch cover 9.5" dalam hafkat tapi clutch 9" aje. Pi tanye kedai spare part diaorang kate 9.5" cover mesti match 9.5" clutch, so terpaksa carik 9.5" punye. Last2 jumpe Evo 7 Stage 1 Racing Clutch. Ini tengok macam clutch cover sikit tinggi dari ori CM5A punya 1-2mm. Jadi kena skim flywheel ke grind gearbox cover ?
Dapat set ni lebih kurang 1.6k bearing 200 lagi. Baik angkat 4 puck kan ? Tapi dah order jadi pakai aje. Ade cakap ni sedap lagi tak berat macam ori ade yang pernah pakai leh komen skit ?

aku pki evo9 punyer...cover pki std semule dlm je tkr...so far 300++hp xslip

Bro pomen ku cakap tak payah mod dah pun masuk die pusing conpirm takde masalah. Mungkin ke kat jepun dah mod ? Takut nanti engine start rosak plak. Shocked
klu sangkut masa start engine da buleh dengar dari luar. tekan padel clutch pon kosong je.... klu jd mcm tu baik turun gbox smula... ni pengalaman aq sendiri buka dn psng gbox... tension2. masa taun 2008 tak ramai lagi yg tau bnda ni. mase tu aq sempat bertanye pgalaman diaorg pada ayie tokey hakat tu dan dkson je.. tu pon diaorg 50-50 gak nk bg sugest sbb masing2 jumpa masalah2 tersendiri. jd aq kene try and error sendiri.. skrg ramai yg da tau resepi.... utk kwn2 gak.. Idea
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Re: clutch set   Sun Jun 12, 2011 6:52 am

yeeha wrote:
EvilDevil wrote:
apex wrote:
EvilDevil wrote:
Hi geng2, ni nak tanye skit, CM5A Ori Clutch cover 9.5" dalam hafkat tapi clutch 9" aje. Pi tanye kedai spare part diaorang kate 9.5" cover mesti match 9.5" clutch, so terpaksa carik 9.5" punye. Last2 jumpe Evo 7 Stage 1 Racing Clutch. Ini tengok macam clutch cover sikit tinggi dari ori CM5A punya 1-2mm. Jadi kena skim flywheel ke grind gearbox cover ?
Dapat set ni lebih kurang 1.6k bearing 200 lagi. Baik angkat 4 puck kan ? Tapi dah order jadi pakai aje. Ade cakap ni sedap lagi tak berat macam ori ade yang pernah pakai leh komen skit ?

aku pki evo9 punyer...cover pki std semule dlm je tkr...so far 300++hp xslip

Bro pomen ku cakap tak payah mod dah pun masuk die pusing conpirm takde masalah. Mungkin ke kat jepun dah mod ? Takut nanti engine start rosak plak. Shocked
klu sangkut masa start engine da buleh dengar dari luar. tekan padel clutch pon kosong je.... klu jd mcm tu baik turun gbox smula... ni pengalaman aq sendiri buka dn psng gbox... tension2. masa taun 2008 tak ramai lagi yg tau bnda ni. mase tu aq sempat bertanye pgalaman diaorg pada ayie tokey hakat tu dan dkson je.. tu pon diaorg 50-50 gak nk bg sugest sbb masing2 jumpa masalah2 tersendiri. jd aq kene try and error sendiri.. skrg ramai yg da tau resepi.... utk kwn2 gak.. Idea
Wah ayie puchon ngan dkson pun dah tanye Shocked . Kalo tak silap Sabah ngan sarawak dah banyak buat convert ck ngan cm pi evo lagi 4wd tak de masalah pun. Tu pun biasa total loss lepas tu dapat ckd fullcut claim saje. Kalo Lancer ku ni tak bawa pi selangor memang dah lama macam tu. Evolusi power affraid
Back to top Go down
yeeha
Members
Members
avatar

Posts : 1326
Points : 1385
Join date : 11/05/2010
Age : 38
Location : kk

PostSubject: Re: clutch set   Sun Jun 12, 2011 8:03 am

EvilDevil wrote:
yeeha wrote:
EvilDevil wrote:
apex wrote:
EvilDevil wrote:
Hi geng2, ni nak tanye skit, CM5A Ori Clutch cover 9.5" dalam hafkat tapi clutch 9" aje. Pi tanye kedai spare part diaorang kate 9.5" cover mesti match 9.5" clutch, so terpaksa carik 9.5" punye. Last2 jumpe Evo 7 Stage 1 Racing Clutch. Ini tengok macam clutch cover sikit tinggi dari ori CM5A punya 1-2mm. Jadi kena skim flywheel ke grind gearbox cover ?
Dapat set ni lebih kurang 1.6k bearing 200 lagi. Baik angkat 4 puck kan ? Tapi dah order jadi pakai aje. Ade cakap ni sedap lagi tak berat macam ori ade yang pernah pakai leh komen skit ?

aku pki evo9 punyer...cover pki std semule dlm je tkr...so far 300++hp xslip

Bro pomen ku cakap tak payah mod dah pun masuk die pusing conpirm takde masalah. Mungkin ke kat jepun dah mod ? Takut nanti engine start rosak plak. Shocked
klu sangkut masa start engine da buleh dengar dari luar. tekan padel clutch pon kosong je.... klu jd mcm tu baik turun gbox smula... ni pengalaman aq sendiri buka dn psng gbox... tension2. masa taun 2008 tak ramai lagi yg tau bnda ni. mase tu aq sempat bertanye pgalaman diaorg pada ayie tokey hakat tu dan dkson je.. tu pon diaorg 50-50 gak nk bg sugest sbb masing2 jumpa masalah2 tersendiri. jd aq kene try and error sendiri.. skrg ramai yg da tau resepi.... utk kwn2 gak.. Idea
Wah ayie puchon ngan dkson pun dah tanye Shocked . Kalo tak silap Sabah ngan sarawak dah banyak buat convert ck ngan cm pi evo lagi 4wd tak de masalah pun. Tu pun biasa total loss lepas tu dapat ckd fullcut claim saje. Kalo Lancer ku ni tak bawa pi selangor memang dah lama macam tu. Evolusi power affraid
yup dkson ngan cikgu din dr kuala besut (1st gen2 convert gsr masuk majalah EXTREME) org lama main engine ni mase tu waja,gen2,wira masi buleh endorse 2.0 lagi.
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Re: clutch set   Sun Jun 12, 2011 8:55 am

yeeha wrote:
EvilDevil wrote:
yeeha wrote:
EvilDevil wrote:
apex wrote:
EvilDevil wrote:
Hi geng2, ni nak tanye skit, CM5A Ori Clutch cover 9.5" dalam hafkat tapi clutch 9" aje. Pi tanye kedai spare part diaorang kate 9.5" cover mesti match 9.5" clutch, so terpaksa carik 9.5" punye. Last2 jumpe Evo 7 Stage 1 Racing Clutch. Ini tengok macam clutch cover sikit tinggi dari ori CM5A punya 1-2mm. Jadi kena skim flywheel ke grind gearbox cover ?
Dapat set ni lebih kurang 1.6k bearing 200 lagi. Baik angkat 4 puck kan ? Tapi dah order jadi pakai aje. Ade cakap ni sedap lagi tak berat macam ori ade yang pernah pakai leh komen skit ?

aku pki evo9 punyer...cover pki std semule dlm je tkr...so far 300++hp xslip

Bro pomen ku cakap tak payah mod dah pun masuk die pusing conpirm takde masalah. Mungkin ke kat jepun dah mod ? Takut nanti engine start rosak plak. Shocked
klu sangkut masa start engine da buleh dengar dari luar. tekan padel clutch pon kosong je.... klu jd mcm tu baik turun gbox smula... ni pengalaman aq sendiri buka dn psng gbox... tension2. masa taun 2008 tak ramai lagi yg tau bnda ni. mase tu aq sempat bertanye pgalaman diaorg pada ayie tokey hakat tu dan dkson je.. tu pon diaorg 50-50 gak nk bg sugest sbb masing2 jumpa masalah2 tersendiri. jd aq kene try and error sendiri.. skrg ramai yg da tau resepi.... utk kwn2 gak.. Idea
Wah ayie puchon ngan dkson pun dah tanye Shocked . Kalo tak silap Sabah ngan sarawak dah banyak buat convert ck ngan cm pi evo lagi 4wd tak de masalah pun. Tu pun biasa total loss lepas tu dapat ckd fullcut claim saje. Kalo Lancer ku ni tak bawa pi selangor memang dah lama macam tu. Evolusi power affraid
yup dkson ngan cikgu din dr kuala besut (1st gen2 convert gsr masuk majalah EXTREME) org lama main engine ni mase tu waja,gen2,wira masi buleh endorse 2.0 lagi.

Mase tu CM5A kira rare tu, rege pun 10k ++ front cut aje takde ape2 pun lagi gearbox triptonik. Bru2 ni start triptonik rege 6.5k - 7.5k Manual 8.5k - 9.5k. Kes Jepun ni plak rege naik sampai 8.5k triptonik 12k++ manual ade yang ckd ade yang front cut aje. Evil or Very Mad

Btw ade ape2 beza 9" ngan 9.5" ? Performance ? Lasting ? Torque ? Aq ni target lasting aje, harap2 convert semue ni boleh la macam kereta baru, hampir semue part2 yang tak elok dah pun tukar, tinggal mounting aje suroh kedai sparepart cari.
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: clutch set   

Back to top Go down
 
clutch set
Back to top 
Page 5 of 5Go to page : Previous  1, 2, 3, 4, 5

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GSRTerbalik :: Transmisi dan Sistem Gantngan-
Jump to: