Forum khas untuk pengguna dan peminat enjin GSR/MIVEC generasi kedua
 
HomePortalFAQSearchRegisterLog in
"MAJLIS BUKA PUASA" 'UNITE FOR MOTORSPORT' ANJURAN BERSAMA : GREV CLUB & GSRTERBALIK (GSR.MY) & MIVEC PERFORMANCE GROUP"

Share | 
 

 Salam From Klang

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Salam From Klang   Thu Jun 09, 2011 12:19 pm

Nama : Lee
No Contect Tel/hp: Malu nak bagi
Pekerjaan: Bidang Komputer
Lokasi anda: Klang
Kenderaan anda: Mitsubishi Lancer CK
Modified : Dalam Process 4G93T CM5A standard
Mana tahu forum ni: gsrforuum / google
Kelab anda(jika berkenaan): Tidak Active
Ucapan anda: Salam Semue, Forum Ni Memang Bagus tuk info CM5A memang susah nak dapat info bagi engine ni.
Back to top Go down
prey
Members
Members
avatar

Posts : 136
Points : 146
Join date : 25/10/2010
Location : Central Region

PostSubject: Re: Salam From Klang   Thu Jun 09, 2011 12:40 pm

tu dia ori cm5a mari..welcome n happy boosting...
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Tak Ori Ni   Thu Jun 09, 2011 1:42 pm

Quote :
tu dia ori cm5a mari..welcome n happy boosting...
Rupe je ori body CK kalo ori CM trus masuk E4-E6.5 dah. So far jumpe je sebiji ori CM5A kat kajang kaler itam, owner tak nak jual pun. Crying or Very sad
Jadi skarang dalam process convert aje, engine baru keluar dari hafkat, check turbo ngan water pump cantek lagi, baru je beli timing belt, bearing, tensioner, clutch kit, hafkat dah mahal, service part pun mahal juge. Silap2 engine mounting, shaft / absorbers kena tukar juge. Crying or Very sad
Kalo ada geng2 nak tau harge part part ni memang kena cari evo / airtrek bila kedai spare part dengar evo trus harga naik. affraid
Back to top Go down
zaeidos wajaX
Members
Members
avatar

Posts : 519
Points : 562
Join date : 14/06/2010

PostSubject: Re: Salam From Klang   Thu Jun 09, 2011 3:00 pm

welcome bro...hepi boosting

aku tak berapa paham..ck ke cm5a?
Back to top Go down
prey
Members
Members
avatar

Posts : 136
Points : 146
Join date : 25/10/2010
Location : Central Region

PostSubject: Re: Salam From Klang   Thu Jun 09, 2011 3:04 pm

haha Laughing
Back to top Go down
fujiwara
Members
Members
avatar

Posts : 352
Points : 385
Join date : 28/07/2010
Location : Central Region

PostSubject: Re: Salam From Klang   Thu Jun 09, 2011 4:38 pm

welcome to gsrterbalik forum..have fun and happy boosting Razz
Back to top Go down
Lan
Members
Members
avatar

Posts : 810
Points : 869
Join date : 18/05/2010
Age : 37
Location : Kuantan

PostSubject: Re: Salam From Klang   Thu Jun 09, 2011 6:33 pm

welcome.... Very Happy
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Re: Salam From Klang   Thu Jun 09, 2011 8:18 pm

zaeidos wajaX wrote:
welcome bro...hepi boosting

aku tak berapa paham..ck ke cm5a?

Lancer CK convert CM5A engine. lol!
Back to top Go down
hanif
Members
Members
avatar

Posts : 354
Points : 382
Join date : 15/06/2010
Age : 32
Location : sepang

PostSubject: Re: Salam From Klang   Thu Jun 09, 2011 9:14 pm

EvilDevil wrote:
zaeidos wajaX wrote:
welcome bro...hepi boosting

aku tak berapa paham..ck ke cm5a?

Lancer CK convert CM5A engine. lol!
welkam bro.lancer ck tu lancer mx ke??? Razz Razz
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Re: Salam From Klang   Fri Jun 10, 2011 1:29 pm

hanif wrote:
EvilDevil wrote:
zaeidos wajaX wrote:
welcome bro...hepi boosting

aku tak berapa paham..ck ke cm5a?

Lancer CK convert CM5A engine. lol!
welkam bro.lancer ck tu lancer mx ke??? Razz Razz

Ya boss, Lancer MX chasis jenis CK. Maaf kalo mengelirukan. lol!
Back to top Go down
zaeidos wajaX
Members
Members
avatar

Posts : 519
Points : 562
Join date : 14/06/2010

PostSubject: Re: Salam From Klang   Fri Jun 10, 2011 2:39 pm

best2...
kenapa tak convert evo bro? enjin asal 1.6 ke 1.5?
Back to top Go down
yeeha
Members
Members
avatar

Posts : 1326
Points : 1385
Join date : 11/05/2010
Age : 38
Location : kk

PostSubject: Re: Salam From Klang   Fri Jun 10, 2011 6:55 pm

slmt dtg bro....
body ni ck2a kan?
masi lepas reg 2.0 bukan?
Back to top Go down
ery
Members
Members
avatar

Posts : 1291
Points : 1421
Join date : 12/05/2010
Location : Northern

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sat Jun 11, 2011 2:59 am

welcome bro...

aku tak pernah jumpa lagi cm5a ori body kt malaysia ni..best kalu dpt ori 4wd tu,kombet evo xde masalah 4wd...hehehe

bro 1.5 ke..kalu 1.5 xlepas kombet 2.0 sbb 25% dr cc asal
contoh kasar kiraan 1500 x 25% = 1875cc tp tak tahu la kot2 boleh sbb body bukan proton..
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sat Jun 11, 2011 3:24 pm

zaeidos wajaX wrote:
best2...
kenapa tak convert evo bro? enjin asal 1.6 ke 1.5?

Bro nak evo memang nak tapi problem 1.5 pi 2.0 nak kautim lagi ckd hafkat dah 20k. Lum tambah part2 service ngan yang dah koyak, kira kira pun 5k - 8k. CM5a Hafkat ckd dah 12k tapi jpj senang, maintain pun okeh masuk clutch ngan bearing, timing, setakat ni lebih kurang 3k. Harap harap 15k boleh on the road nanti spray pain lagi agak agak 20k dah kautim cantek2.

Lagi CM5A tak dahaga macam evo boost sikit dah habis tangki minyak, lagi hp tinggi takut lain orang pandu tak dapat kawal kereta plak. Rolling Eyes
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sat Jun 11, 2011 3:32 pm

yeeha wrote:
slmt dtg bro....
body ni ck2a kan?
masi lepas reg 2.0 bukan?

Lepas memang lepas tapi kena payah sikit ngan jpj dan puspakom. Kalo 1.5 - 1.8 tutup mate saje brake kena cantek. Bro kat K K kan ? Biasanye kat sane dia orang tak convert tapi terus tukar chasis. So far saye dah jumpe 2 biji Evo 6.5 geran ck kat kk kalo selangor memang payah nak kautim. Mad
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Kautim ni   Sat Jun 11, 2011 3:36 pm

ery wrote:
welcome bro...

aku tak pernah jumpa lagi cm5a ori body kt malaysia ni..best kalu dpt ori 4wd tu,kombet evo xde masalah 4wd...hehehe

bro 1.5 ke..kalu 1.5 xlepas kombet 2.0 sbb 25% dr cc asal
contoh kasar kiraan 1500 x 25% = 1875cc tp tak tahu la kot2 boleh sbb body bukan proton..

Betul bro kena mintak izin untuk 1.5 pi 2.0. Bukan tak boleh tapi payah sikit. So far ade 2 biji CM5A ori satu biji hitam kat pj / sri petaling, satu lagi puteh ni dah convert 6.5 TME. Shocked
Back to top Go down
zaeidos wajaX
Members
Members
avatar

Posts : 519
Points : 562
Join date : 14/06/2010

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sat Jun 11, 2011 6:06 pm

EvilDevil wrote:
zaeidos wajaX wrote:
best2...
kenapa tak convert evo bro? enjin asal 1.6 ke 1.5?

Bro nak evo memang nak tapi problem 1.5 pi 2.0 nak kautim lagi ckd hafkat dah 20k. Lum tambah part2 service ngan yang dah koyak, kira kira pun 5k - 8k. CM5a Hafkat ckd dah 12k tapi jpj senang, maintain pun okeh masuk clutch ngan bearing, timing, setakat ni lebih kurang 3k. Harap harap 15k boleh on the road nanti spray pain lagi agak agak 20k dah kautim cantek2.

Lagi CM5A tak dahaga macam evo boost sikit dah habis tangki minyak, lagi hp tinggi takut lain orang pandu tak dapat kawal kereta plak. Rolling Eyes

uih mahalnya ckd 20k...TME ke? biasa evo4 front cut bole dapat bawah 10k
Back to top Go down
yeeha
Members
Members
avatar

Posts : 1326
Points : 1385
Join date : 11/05/2010
Age : 38
Location : kk

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sat Jun 11, 2011 8:12 pm

EvilDevil wrote:
yeeha wrote:
slmt dtg bro....
body ni ck2a kan?
masi lepas reg 2.0 bukan?

Lepas memang lepas tapi kena payah sikit ngan jpj dan puspakom. Kalo 1.5 - 1.8 tutup mate saje brake kena cantek. Bro kat K K kan ? Biasanye kat sane dia orang tak convert tapi terus tukar chasis. So far saye dah jumpe 2 biji Evo 6.5 geran ck kat kk kalo selangor memang payah nak kautim. Mad
bro,, rasenyer bro ni hardcore lancer. bro MLOC kerrr??????
lagi satu .. ni ke kereta yg salin geran ck tu??? http://www.mudah.my/Mitsubishi+Lancer+2+0+manual+Turbo+Evo+6+5-8680079.htm
aq da tengok & test drive kereta uncle 50's ni dan aq ada muskil.... dr mata aq tgok dr segi body part dgn colour memang ASAL. kondisi memang stock TME ori..baring tgok undercarage memang tk dpt bezakan ck vs cp..... tp tgok plat body ternyata CK2A!!! aq tnyer owner ni convert ke??? tapi owner beria2 kata ni ori. kami diam je ler.
Back to top Go down
yeeha
Members
Members
avatar

Posts : 1326
Points : 1385
Join date : 11/05/2010
Age : 38
Location : kk

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sat Jun 11, 2011 8:18 pm

zaeidos wajaX wrote:
EvilDevil wrote:
zaeidos wajaX wrote:
best2...
kenapa tak convert evo bro? enjin asal 1.6 ke 1.5?

Bro nak evo memang nak tapi problem 1.5 pi 2.0 nak kautim lagi ckd hafkat dah 20k. Lum tambah part2 service ngan yang dah koyak, kira kira pun 5k - 8k. CM5a Hafkat ckd dah 12k tapi jpj senang, maintain pun okeh masuk clutch ngan bearing, timing, setakat ni lebih kurang 3k. Harap harap 15k boleh on the road nanti spray pain lagi agak agak 20k dah kautim cantek2.

Lagi CM5A tak dahaga macam evo boost sikit dah habis tangki minyak, lagi hp tinggi takut lain orang pandu tak dapat kawal kereta plak. Rolling Eyes

uih mahalnya ckd 20k...TME ke? biasa evo4 front cut bole dapat bawah 10k
ckd e6 market skrg 24-30k.... klu TME tah le brapa. tu pon susah nk dpt skrg. pale
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sun Jun 12, 2011 6:40 am

zaeidos wajaX wrote:
EvilDevil wrote:
zaeidos wajaX wrote:
best2...
kenapa tak convert evo bro? enjin asal 1.6 ke 1.5?

Bro nak evo memang nak tapi problem 1.5 pi 2.0 nak kautim lagi ckd hafkat dah 20k. Lum tambah part2 service ngan yang dah koyak, kira kira pun 5k - 8k. CM5a Hafkat ckd dah 12k tapi jpj senang, maintain pun okeh masuk clutch ngan bearing, timing, setakat ni lebih kurang 3k. Harap harap 15k boleh on the road nanti spray pain lagi agak agak 20k dah kautim cantek2.

Lagi CM5A tak dahaga macam evo boost sikit dah habis tangki minyak, lagi hp tinggi takut lain orang pandu tak dapat kawal kereta plak. Rolling Eyes

uih mahalnya ckd 20k...TME ke? biasa evo4 front cut bole dapat bawah 10k

Evo5 CKD 20k kat zth ade dah masuk banyak add on hks, Evo4 7.5k leh dapat dah tapi banyak masalah crank walk lagi engine tak tahan. CM5A pun ade 2 batch rasenya, yang paling senang tengok lampu depan, satu evo 4 style satu lagi evo 5-6.5 style. Gearbox nye boleh terus bolt on sampai e9 ikut info zorce.
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sun Jun 12, 2011 6:46 am

yeeha wrote:
EvilDevil wrote:
yeeha wrote:
slmt dtg bro....
body ni ck2a kan?
masi lepas reg 2.0 bukan?

Lepas memang lepas tapi kena payah sikit ngan jpj dan puspakom. Kalo 1.5 - 1.8 tutup mate saje brake kena cantek. Bro kat K K kan ? Biasanye kat sane dia orang tak convert tapi terus tukar chasis. So far saye dah jumpe 2 biji Evo 6.5 geran ck kat kk kalo selangor memang payah nak kautim. Mad
bro,, rasenyer bro ni hardcore lancer. bro MLOC kerrr??????
lagi satu .. ni ke kereta yg salin geran ck tu??? http://www.mudah.my/Mitsubishi+Lancer+2+0+manual+Turbo+Evo+6+5-8680079.htm
aq da tengok & test drive kereta uncle 50's ni dan aq ada muskil.... dr mata aq tgok dr segi body part dgn colour memang ASAL. kondisi memang stock TME ori..baring tgok undercarage memang tk dpt bezakan ck vs cp..... tp tgok plat body ternyata CK2A!!! aq tnyer owner ni convert ke??? tapi owner beria2 kata ni ori. kami diam je ler.

Cerite nye begini dia tukar chasis pi ck2a katanye total loss jadi ck2a replace ngan tme. Kereta tu memang ori tme tapi kalo nak dapat loan memang susah, geran tetap ck2a. Sebelum convert dah kontek die tu las las konvert aje at least semua barang dah tau tak payah agak mana rosak nak ganti ke nak repair.
Dulu memang mloc tapi lepas tu join subaru kejap dah tak ade masa nak join club2. Bz cari rezeki kalo tak pun tak payah kumpul wang 10 tahun baru dapat tukar engine. lol!
Sebenernya KK banyak kereta evo ngan sti skyline pun berlambak tapi takut kondisinye. Kalo tak silap ade sebiji E7 kat Tawau pun dah jual kat KL. Rege 90+ sikit aje kalo tekan lagi 85+ pun mungkin. Tapi memang kondisi teruk coz owner tak jaga baik.
Back to top Go down
yeeha
Members
Members
avatar

Posts : 1326
Points : 1385
Join date : 11/05/2010
Age : 38
Location : kk

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sun Jun 12, 2011 7:34 am

EvilDevil wrote:
yeeha wrote:
EvilDevil wrote:
yeeha wrote:
slmt dtg bro....
body ni ck2a kan?
masi lepas reg 2.0 bukan?

Lepas memang lepas tapi kena payah sikit ngan jpj dan puspakom. Kalo 1.5 - 1.8 tutup mate saje brake kena cantek. Bro kat K K kan ? Biasanye kat sane dia orang tak convert tapi terus tukar chasis. So far saye dah jumpe 2 biji Evo 6.5 geran ck kat kk kalo selangor memang payah nak kautim. Mad
bro,, rasenyer bro ni hardcore lancer. bro MLOC kerrr??????
lagi satu .. ni ke kereta yg salin geran ck tu??? http://www.mudah.my/Mitsubishi+Lancer+2+0+manual+Turbo+Evo+6+5-8680079.htm
aq da tengok & test drive kereta uncle 50's ni dan aq ada muskil.... dr mata aq tgok dr segi body part dgn colour memang ASAL. kondisi memang stock TME ori..baring tgok undercarage memang tk dpt bezakan ck vs cp..... tp tgok plat body ternyata CK2A!!! aq tnyer owner ni convert ke??? tapi owner beria2 kata ni ori. kami diam je ler.

Cerite nye begini dia tukar chasis pi ck2a katanye total loss jadi ck2a replace ngan tme. Kereta tu memang ori tme tapi kalo nak dapat loan memang susah, geran tetap ck2a. Sebelum convert dah kontek die tu las las konvert aje at least semua barang dah tau tak payah agak mana rosak nak ganti ke nak repair.
Dulu memang mloc tapi lepas tu join subaru kejap dah tak ade masa nak join club2. Bz cari rezeki kalo tak pun tak payah kumpul wang 10 tahun baru dapat tukar engine. lol!
Sebenernya KK banyak kereta evo ngan sti skyline pun berlambak tapi takut kondisinye. Kalo tak silap ade sebiji E7 kat Tawau pun dah jual kat KL. Rege 90+ sikit aje kalo tekan lagi 85+ pun mungkin. Tapi memang kondisi teruk coz owner tak jaga baik.
bru pas sembang ngan house mate, rase nyer dia dpt gak offer keter tu dan mgkin keter lain. yg pasti keter tu kat TAWAU ,kete teruk dgn harga rm70k... GD8 pon rupe harga tu gak.
Back to top Go down
EvilDevil
Members
Members


Posts : 25
Points : 27
Join date : 06/06/2011

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sun Jun 12, 2011 8:40 am

yeeha wrote:
EvilDevil wrote:
yeeha wrote:
EvilDevil wrote:
yeeha wrote:
slmt dtg bro....
body ni ck2a kan?
masi lepas reg 2.0 bukan?

Lepas memang lepas tapi kena payah sikit ngan jpj dan puspakom. Kalo 1.5 - 1.8 tutup mate saje brake kena cantek. Bro kat K K kan ? Biasanye kat sane dia orang tak convert tapi terus tukar chasis. So far saye dah jumpe 2 biji Evo 6.5 geran ck kat kk kalo selangor memang payah nak kautim. Mad
bro,, rasenyer bro ni hardcore lancer. bro MLOC kerrr??????
lagi satu .. ni ke kereta yg salin geran ck tu??? http://www.mudah.my/Mitsubishi+Lancer+2+0+manual+Turbo+Evo+6+5-8680079.htm
aq da tengok & test drive kereta uncle 50's ni dan aq ada muskil.... dr mata aq tgok dr segi body part dgn colour memang ASAL. kondisi memang stock TME ori..baring tgok undercarage memang tk dpt bezakan ck vs cp..... tp tgok plat body ternyata CK2A!!! aq tnyer owner ni convert ke??? tapi owner beria2 kata ni ori. kami diam je ler.

Cerite nye begini dia tukar chasis pi ck2a katanye total loss jadi ck2a replace ngan tme. Kereta tu memang ori tme tapi kalo nak dapat loan memang susah, geran tetap ck2a. Sebelum convert dah kontek die tu las las konvert aje at least semua barang dah tau tak payah agak mana rosak nak ganti ke nak repair.
Dulu memang mloc tapi lepas tu join subaru kejap dah tak ade masa nak join club2. Bz cari rezeki kalo tak pun tak payah kumpul wang 10 tahun baru dapat tukar engine. lol!
Sebenernya KK banyak kereta evo ngan sti skyline pun berlambak tapi takut kondisinye. Kalo tak silap ade sebiji E7 kat Tawau pun dah jual kat KL. Rege 90+ sikit aje kalo tekan lagi 85+ pun mungkin. Tapi memang kondisi teruk coz owner tak jaga baik.
bru pas sembang ngan house mate, rase nyer dia dpt gak offer keter tu dan mgkin keter lain. yg pasti keter tu kat TAWAU ,kete teruk dgn harga rm70k... GD8 pon rupe harga tu gak.

O housemate ko dari tawau ke ? Pasal tawau takde service centre yang pro ade pun tak berpa leh caya. Kalo sifu sifu kereta lama memang ade tapi kereta baru semua main cucuk dan lihat, kalo ape ape lari aje. Last time pun aq kena gearbox triptonic bru beli 3-4 bulan gear lompat lompat, atau stuck kat 2-3 tak nak pi 4. Pomen tuka gearbox aje pasal takde orang brani buka gearbox triptonic. Nasib ade warranty takyah bayar ape2 pun. Kalo Ninja king ke Ninja Emperor tu memang takde masalah berlambak kat sane siap2 selangor pun takde mechanic/pomen tau repair kereta tu. lol!
Back to top Go down
amrannaim
Members
Members


Posts : 70
Points : 92
Join date : 30/05/2011
Location : kemaman

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sun Jun 12, 2011 9:32 am

welcome bro...
Back to top Go down
kulikong
Members
Members
avatar

Posts : 717
Points : 767
Join date : 26/05/2010
Location : northern region

PostSubject: Re: Salam From Klang   Sun Jun 12, 2011 3:43 pm

slmt dtg.. Cool
Back to top Go down
Sponsored content




PostSubject: Re: Salam From Klang   

Back to top Go down
 
Salam From Klang
Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
GSRTerbalik :: Salam Perkenalan :: Salam Perkenalan-
Jump to: